11 Ramadhan 1432H | Komunikasi

Thursday, August 11, 2011 5 Comments A+ a-


Assalamualaikum,
Kawan2 sihat ker?...HH agak capet sebab banyak perkara yang nak disettle dalam bulan Ramadhan. Semalam pun berjaga sampai sahur..hukhukhuk..Cakap pasal komunikasi, semalam line maxis agak teruk..hrmpp


Desebabkan oleh line maxis yang x betul...semalam ada dua tiga perkara yang terdelay malah boleh menyebabkan salah faham... Ada 2 3 orang kwan HH yang memerlukan jawapan dan tindakan segera HH..tapi rupanya2 msg2 yang disampaikan x kluar dan HH x dapat terima pun.. salah satunya ada sorang kawan HH yang nak datang submit gmbar..HH tunggu..sampai dekat kul satu...then baru byak msg masuk serentak...  then HH dpt msg dari maxis ada 14 mikol dari kawan HH tu... rupa-rupanya dia dah tgu kat dekat sejam...
time HH dapat msg tu dia dah balik pun
Bergitu gak halnya ngan beberapa urusan lain...hukhukhuk..
Salah satu kelemahan msg ialah ia tidak dapat menyampaikan emosi, so orang yang baca msg yang kita hntar akan baca mengikut nada dan emosi mereka, bukannya ikut nada dan emosi penghantar.
So salah faham mudah berlaku...
Dan kita jarang menyalahkan services provider bila kita x dapat reach seseorang melalui call atau sms... kita selalunya lebih mudah mengungkapkan "mana la mangkuk hayun ni" :p

 S E K I A N
(^_^)

>>>>>GALERI DIARI RAMADHAN 1432H<<<<<

Jangan lupa baca Diari Ramadhan diorang jugak
(SILA KLIK PADA NAMA)

SAIFUL ADLI ||| MOHD MUKTASIM ||| JAN AZROL

5 Comments

Write Comments
August 11, 2011 at 1:38 PM delete

hehe.. setuju sgt bab penulisan tidak menyampaikan emosi dan nada suara. itu lah kelemahan yang boleh mengundang salah faham.. kena berhati-hati..

Reply
avatar
HH
AUTHOR
August 11, 2011 at 2:25 PM delete

hehehe..byak masalah dalam dunia ni berpunca dari salah faham :).. TQ Mus

Reply
avatar
AJ
AUTHOR
August 11, 2011 at 6:03 PM delete

ishhh tak faham aku !!!

Reply
avatar
Wani
AUTHOR
August 11, 2011 at 6:18 PM delete

setuju sgt ttg msg tu, kalau sipembaca tengah marah, semua msg dia baca dlm emosi yg marah, so semua org dirasakan mcm marah kt dia haritu, kesian pada yang tidak bersalah..

satu solusi yang agak bernas==>nyatakan emosi pada setiap msg,
cth:
(senyum) ko kat ne?

atau

(sedih)ko kat ne?

atau

(marah) ko kat ne?

baru org tau perasaan si penghantar msg, haha

selamat berpuasa! =)

Reply
avatar

International Muslim Wedding Photographer

Powered by Blogger.

Contact Form

Submenu Section

Slider Section

Total Pageviews

Pages - Menu