Menabung???

Friday, October 02, 2009 18 Comments A+ a-

Dedicated to AKU X-PO of http://www.mohdhafizuddin.com/
Response to
AKU NAK MENABUNG, TAPI MESTI HABIS..ADEH


Aku terbaca entry kat blog AKU X-PO. So aku pun nak bagi la sedikit pendapat tentang topik menabung ni. Sebab ni salah satu topik yang aku minat ...pasal kewangan..hehehe..tapi x bermakna aku mata duitan ok ...korang nak menabung MENABUNG??? senang je ...
.
1.Buat 1 rancangan menabung - Korang jangan ingat tv je da rancangan, dalam menabung pun korang perlu merancang. Sebenarnya dalam menabung pun kita perlu ada target dan tujuan. Ini bagi menyenangkan kita tuk pastikan jenis tabungan yang kita nak buat nanti. Kebanyakan orang just kata "aku menabung untuk masa depan", tapi korang sendiri x pasti pe sebabnya korang menabung. Selalunya ada 2 sebab mengapa orang menabung. 1 sebab tuk digunakan sebagai tabung kecemasan dan 2. untuk mengumpul duit membeli sesuatu seperti rumah dan kereta. Bila dah tau sebab pe korang menabung then korang set la target and brape lame tuk korang menabung. Contohnya cam RM100 sebulan tuk setahun.
.
2.Disiplin - Ini paling penting, x kira cam mane pun korang kene ikut rancangan menabung korang. Selalunya kat sini paling susah. Memang senang kita nak plan macam2 tapi bila time nak membuatnye ..mcm2 alasan plak kita bagi. Dalam hal ni aku jumpa ramai orang yang boleh bagi seribu satu alasan mengapa diorang x dapat nak menabung. X perlu la aku nak listkan plak alasan2 diorang tu. Tapi kalu hendak seribu daya, tepuk dada tya selera. Sebab tu bila korang nak set target, korang kena relevan dengan keadaan kewangan korang. Contohnya kalu korang ni x da sumber pendapatan tetap ..just set target tuk menabung RM1 atau RM2 sehari. Tapi bagi mereka yang buta akan berkata "ala, setakat simpan RM1 sehari bilanya nak kaya?" ...sebab tu la orang tua cakap..sikit2 lama2 jadi bukit ..kan lebih elok simpan sedikit dari x simpan lansung.
.
3.Menabung 1 komitmen - Selalunya kebyakan orang hanya akan menabung bila ada duit lebih ..ni la antara kesalahan utama menabung. Sepatutunya duit yang ada perlu ditolak dulu dengan duit yang kita nak simpan ..then duit lebih tu baru kita arange cam ne nak spent atau nak joli ...Angapla cam korang kena bayar bil ...dan manabung adalah 'bil' yang paling penting korang nak kena settle tiap2 bulan. Sebab korang menabung tuk diri sendiri ...dan mane tau duit tu nanti dapat tolong kelurga, saudara mara atau kawan2 korang suatu hari nanti.


4.Buka akaun simpanan - Korang buka la satu akaun simpanan TANPA KAD ATM. Korang ni kalu dah ada kat ATM, selagi akaun korang x kosong korang akan jolok kad tu kat mesin ATM. Bila korang buka akaun simpanan menggunankan buku, korang akan terasa berat tuk beratur pajang2 kat kaunter semata2 nak kuarkan RM50. hehehe ni salah satu cara tuk korang disiplinkan diri tuk tidak mengusik duit simpanan korang. Aku cadangkan korang buka/guna je akaun ASB sebagai akaun simpanan, sebab sekali gus korang dah buka akaun pelaburan.
.
5.JANGAN USIK DUIT SIMPANAN - x da gunanya korang simpan duit then bawak kuar bila korang x da duit nak memenuhi KEHENDAK korang. Nak beli hp baru la, baju baru la dll. Ni salah satu perkara yang paling penting. Bila menabung korang kena guna prinsip "SIMPAN DAN LUPAKAN". Anggap je duit korang dah hilang. Sebab kalu korang asyik teringat duit yang korang simpan, nanti macam2 benda yang akan muncul dalam otak korang, dan korang sentiasa fikir yang "AKU KAYOOOO". Walau apa pun, guna duit tabungan korang hanya tuk perkara yang korang dah set time korang mula2 menabung.
.
Selamat menabung!!!.

P/s: Sekiranya korang ada soalan berkaitan Kewangan & Pelaburan, korang leh la tanya aku. Insyaallah aku bantu setakat mane yang mampu. Aku bukan ALONG, aku cuma nak tolong. hehehe (^_^)

18 Comments

Write Comments
October 2, 2009 at 1:29 AM delete

kih3....tau lerr dia pndai dlm bab ni....
nsb baik bukan AHLONG

Reply
avatar
sI tEDI
AUTHOR
October 2, 2009 at 9:48 PM delete

aku baru beli tabung tadi... serius!!

Reply
avatar
October 3, 2009 at 11:34 PM delete

menabungla di asb atau tabung haji...tempat terbaek untuk menabung... =)

Reply
avatar
POSH76
AUTHOR
October 4, 2009 at 12:21 AM delete

aku mmg amal mende ni..walaupun seposen aku simpan gak....ingat ada masa kita diatas...ada masa kita dibwh...

Reply
avatar
SilentThinker
AUTHOR
October 4, 2009 at 12:24 AM delete

Ein,
mane da teror .just nak berkongsi ilmu,
ilmu yang baik kan elok dikongsi ..
saya bukan AHLONG ..tapi Along tuk adik2 ..hehehe (n_n)

Reply
avatar
SilentThinker
AUTHOR
October 4, 2009 at 12:25 AM delete

sI tEDI,
bagus la kalu dah beli tabung,
tapi jgn biar kosong je ..hehehe

Reply
avatar
SilentThinker
AUTHOR
October 4, 2009 at 12:26 AM delete

Putra Al-Maliki,
yup...laku ASB dah kira 1 pelaburan sebab dia dibawah unit amanah ..dan tabung haji gak tempat yang bagus ..

Reply
avatar
SilentThinker
AUTHOR
October 4, 2009 at 12:27 AM delete

POSH76,
teruskanlah amalan murnimu itu (^_^)
sipanlah tabung diatas almari atau dibawah katil ..hehehe

Reply
avatar
October 4, 2009 at 12:59 AM delete

ajarlah anak2 menabung sejak mereka masih kecil lagi.

Reply
avatar
siggplus
AUTHOR
October 4, 2009 at 1:14 AM delete

aku ikut tabiat aku masa kecik2..
aku tabung syiling yg aku ada..
asal ada syiling, aku masuk dlm tabung..
alhamdulillah setiap hujung sem aku boleh tabung dekat rm300

Reply
avatar
October 4, 2009 at 7:08 AM delete

bagus la amalkan menabung untuk masa depan....insuran untuk kesihatan pun kira menabung jugak....

tk singgah ziarah ke AGK , singgah2 lah lagi - saya follow W & T

Reply
avatar
acHap~
AUTHOR
October 4, 2009 at 12:59 PM delete

aku pon menabung gak dulu,

tp skrg tabong aku da ringan sbb slalu tuka ntok wat belanja.

huk3~

Reply
avatar
MaizaC'Joe
AUTHOR
October 4, 2009 at 3:08 PM delete

Salam SilentThinker

aa... Niezam... perlunya kita menabung... tapi kan.. sy pun menabung jg.. tp... kdng2 tue tabung tiba2 bleh trbuka dah jd ringan pl tue.. tambah2 lak lepas raya... huhuhu... kena pandai brbelanja.. hr raya ank sedara semua beratur nak beraya ngan saya... abeh cmna tue.. hee.. apa2 pun n3 nie best...

Reply
avatar
October 4, 2009 at 3:33 PM delete

menabung la utk masa depan..peace

Reply
avatar
SilentThinker
AUTHOR
October 4, 2009 at 11:27 PM delete

Salam semua,
thanks sebab sudi tinggal komen, pe pun menabung lah walau ape pun terjadi. Kalau tabung korang dah ringan, rajin2 la tekadkan tuk beratkan balik. Majulah korang dengan menabung ..hehehe (^_^)

Reply
avatar
October 5, 2009 at 2:43 AM delete

hehe..tabung byk dh penuh ni..xtau la bila nak pi hntr masuk TH....xnak hntr boleh x..nak wat blanja khwn...teeeeett...kih3

Reply
avatar
SilentThinker
AUTHOR
October 6, 2009 at 12:08 AM delete

leh je, bagi je kat saye ..leh bwat la hantaran masuk meminang ..hehehe

Reply
avatar
October 7, 2009 at 12:12 AM delete

haha...nak pi pinang sape 2...kih3...baik ein smpn utk kenduri ein nnt...lalalala

Reply
avatar

International Muslim Wedding Photographer

Powered by Blogger.

Contact Form

Submenu Section

Slider Section

Total Pageviews

Pages - Menu